Maltepe Belediyesi’ndeki rüşvet iddialarıyla ilgili 21 sanık hakim karşısına çıktı
Maltepe Belediyesi’nde rüşvet olaylarına karıştıkları iddia edilen 21 sanık, “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak”, “örgüte üye olmak”, “örgüte üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek” suçlarından 4 yıldan 25 yıla kadar hapis cezasına çarptırıldı. üye”, “rüşvet” ve “gasp”. ceza başladı.
Anadolu 17. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşmaya sanıkların tamamı katıldı. Duruşmaya tarafların avukatları, bazı müştekiler ve sanık yakınları da katıldı.
Duruşmada, kimliğinin tespit edilmesinin ardından savunması alınan sanık Ferhat İşsever, 2010 yılında Maltepe Belediyesi’nde taşeron olarak işe başladığını ve gözaltına alındığı tarihe kadar burada çalıştığını ifade etti.
İşsever, “Ben sağdan soldan seyyar satıcı kovaladım, ben nasıl örgüt müdürüyüm? Emniyet Müdürü Ahmet İmamoğlu ile görüşmem var. Bu görüşme çok doğal çünkü kendisi benim müdürüm. Hasan Şeker 20 kişilik arkadaşım. Yıllardır ruhsatlı işi vardı. Arkadaşımın da konutu yoktu. Ben de mühendis arkadaşıma sordum. Arkadaşım olduğu için resmi bir dil kullanmadım.” savunmada.
Tutuklu sanık Şevval Kesgin, genel başkan yardımcılarının sekreteri olduğunu, gün içinde 100’e yakın kişiyle telefonda görüştüğünü ifade etti.
Kimseden para almadığını savunan Kesgin, rüşvet almış olsaydı üç krediyi ödeyemeyeceğini, evinin kirasını anne ve babasının ödediğini kaydetti.
Eski Maltepe Belediyesi İmar Müdürü ve Başkan Yardımcısı olan ve tutuklanmadan önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) tasarım müdür yardımcısı olan Haydar Battal, 2020 yılında İBB’ye transfer olduğunu belirtti.
Örgüt lideri olmakla suçlandığını belirten Battal, “İşimden dolayı telefonla konuşmak zorundayım. Ruhsat öyle hemen verilecek bir şey değil. 50 evrak gerekiyor, süre var. yaklaşık 3-4 ay.Örgüt lideri olduğumu ispatlarsın, yemin ederim inşaat mühendisliği diplomamı alırım.Yırtıp atarım.Günde 50-60 vatandaş dinliyorum.Çok bana ulaşmak kolay ama çok üst düzey bir insan olarak gösterildim.Burada seninle de tezler dinliyorum.Nasıl böyle bir duruma düştüm anlamıyorum.” savunmasını yaptı.
Duruşmada söz alan diğer sanıklar da suçsuz olduklarını ileri sürerek mahkeme heyetinden beraatlerini talep etti.
Duruşmada ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Haydar Battal, Ferhat İşsever, Şevval Kesgin, Tuncel Özçelik ve Yılmaz Ceyhan’ın tahliyesine, 14 sanık hakkında adli kontrol şartının kaldırılmasına karar verdi.
Heyet, soruşturma kapsamında ele geçirilen cep telefonlarının da sahiplerine iade edilmesine karar verdi.
İddianameden
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede sanıklar Ferhat İşsever, Şevval Kesgin ve Tuncel Özçelik hakkında 11 yıldan 25 yıla kadar “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak”, “rüşvet” ve “gasp” suçlarından, Haydar Battal’a “suç”tan. “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” ve “rüşvet” kabahatlerinden 8 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası verilmesi isteniyor.
Sanıklar Ahmet Ö, Ahmet Z.İ, Haki D, Melih M, Muharrem D, Muzaffer A. ve Ufuk Y., “rüşvet” ve “örgüte üye olmak” suçlarından 6’şar yıldan 16’şar yıla kadar hapis cezası aldı. suç işleme kastı”. Hakkında hapis cezası istenen iddianamede sanıklar Bahattin T, Deniz E, Hasan Ş, Murat Ö, Kamber H, Ulaş G, Memet H. ve Nihat B’nin de “” suçlarından 4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası isteniyor. rüşvet” kabahatleri.
İddianamede, zanlılar Ömer E. ve Yılmaz Ceyhan’ın da “örgüte üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek” ve “rüşvet” suçlarından 6’şar yıl ile 16’şar yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.