Haber

Mısır’da Mübarek rejimine son veren 25 Ocak Devrimi 12 yılı geride bıraktı.

Mısır’da 30 yıllık Hüsnü Mübarek egemenliğine son veren 25. Devrim’in üzerinden 12 yıl geçti.

Yönetime karşı düzenlenen gösterilerde çok sayıda Mısırlı hayatını kaybederken olaylar, aradan yıllar geçmesine rağmen halkın hafızasında tazeliğini koruyor.

Mübarek’in 30 yıllık yönetiminin ardından, halk ayaklanması Mübarek ve yakın meslektaşı eski Enformasyon Bakanı Saffet el-Şerif’in görevden alınmasıyla sonuçlandı.

Mübarek’in oğulları Ala ve Cemal “haklı çıktı” ve serbest bırakıldı

25 Ocak Devrim olaylarında onlarca protestocunun ölümüne neden olmaktan yargılanan Mübarek’in oğulları Ala ve Cemal, dönemin İçişleri Bakanı Habib el-Adli ve Cumhurbaşkanlığı Mahkemesi Başkanı Zekeriye Azmi “beraat” etti. ve yargılamalarından salıverildi.

Devrimden sonra yargılanan Mübarek de beraat etti ve serbest bırakıldı.

Hüsnü Mübarek 25 Şubat 2020’de, Şerif ise 14 Ocak 2021’de öldü.

Mısır İstihbaratı tarafından alınan sorgu sırasında hayatını kaybeden gencin adına Facebook hesabı açıldı.

1981’den 2011’e kadar ülkeyi yöneten Mübarek rejimine son veren devrimde sosyal medya platformları önemli rol oynadı.

6 Haziran 2010’da Mısır’ın İskenderiye şehrinde genç Mısırlı Halid Said istihbarat tarafından sorgulanırken öldü. Bu haberi duyan Mısırlı aktivist Vail Ganim ve Google’ın Orta Doğu Pazarlama Müdürü Abdurrahman Mansur, “Hepimiz Ahmed Saidiz’iz” adlı bir Facebook hesabı açtı.

Kısa sürede ülke genelinde yüzbinlerce kişi, hayatını kaybeden genç adına açılan sosyal medya hesabından halka yapılan rejim karşıtı isyan davetlerine yanıt verdi.

Devrimin acı dengesi

25 Ocak 2011’de başlayan ve Mübarek’in çekilerek yetkilerini Askeri Şura’ya devrettiği 11 Şubat’ta sona eren süreç 18 gün sürdü. Mübarek’in çekilme kararı, başta devrimin merkezi olan Tahrir Meydanı olmak üzere ülke çapında coşkuyla kutlandı.

Sağlık Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre, 18 gün kesintisiz devam eden gösterilere güvenlik güçlerinin müdahalesi ve sokak çetelerinin “balta” adı verilen saldırıları sonucu 384 aktivist hayatını kaybetti. Toplam yaralı sayısı 846 olarak açıklandı. Ancak devrimin ardından kurulan “Gerçekleri Araştırma Komisyonu” ölü sayısının 846 olduğunu açıkladı.

ercis-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu