Rönesans Sanatçıları ve En Ünlü Eserleri
İtalya’nın merkezi dahil tüm Avrupa’da 15. ve 16. yüzyılların ortalarında yaşanan Rönesans yani doğum dönemi, tüm dünyanın sanatın, bilimin, bilimin altın çağına girmesi için ilk adım olmuştur. ideoloji ve mimarlık. Rönesans sanatçılarının ortaya çıkış nedeniDaha önce gerçekleşen coğrafi keşifler sayesinde Avrupa’nın ticareti yükselmiş ve kasası altınla dolmuştur.
Rönesans dönemi sanatçılarından sadece isim olarak bahsetsek bile ciltler dolusu kitap yazabiliriz çünkü tüm Avrupa sanat eseri üretmekle meşguldü. Doğal olarak hepsi aynı fiyatta değildi. Çok fazla eser vermemesine rağmen gerçek efsaneler haline gelenler var. Gelin En ünlü Rönesans dönemi sanatçılarına daha yakından bakalımve onun olağanüstü eserlerinden bazılarını görelim.
En ünlü Rönesans dönemi sanatçıları:
- Jacobo Tintoretto
- Sandro Boticelli
- Titian Vecellio
- Donatello
- Albrecht Dürer
- Raphael Sanzio
- Hieronymus Bosch
- Michelangelo
- Giotto di Bondone
- Leonardo da Vinci
Dini ve mitolojik eserler: Jacobo Tintoretto
Jacobo Comin olarak da bilinen Venedikli ressam Jacobo Tintoretto, 1518-1594 yılları arasında yaşamıştır. Çalışmaları çoğunlukla Maniyerizm hareketine aitti. eserlerinde dini yapının ön planda olduğu Jacobo Tintoretto; Büyük kilise sunakları, mitolojik hikayeler ve alegorik hikayeler çizmenin yanı sıra, Venedik Dükü’nün sarayı için duvar resimleri de yaptı.
En ünlü eserlerinden bazıları şunlardır:
- Meryem ve Bebek İsa
- Zara’nın Fethi
- İmparator 2. Friedrich’in Parma’yı Fethi
- San Marco’nun Cesedini Bulmak
- San Marco’nun Cesedini Venedik’e Getirememek
- Arsinoe’nun Kurtarılması
- Kölenin Mucizesi
- İsa’nın Son Akşam Yemeği
- Cennet
- Gerolamo Priuli, Venedik Dükü
Şiirsel anlatı: Sandro Botticelli
Tam adı Alessandro di Mariano di Vanni Filipepi, Sandro Botticelli veya Küçük Namlu anlamına gelen II Botticello olarak bilinir. 1445 – 1510 yılları arasında yaşayan İtalyan ressam, genç yaşta yaptığı ilk dönem fotoğraflarıyla popülerlik kazanmış ve daha sonra Lorenzo de Medici’nin korumasına girerek çalışmalarına devam etmiştir. Kendine özgü şiirsel anlatımı sayesinde Rönesans fotoğraf çağının gelişmesinde değerli bir rol oynamıştır.
En ünlü eserlerinden bazıları şunlardır:
- Venüs’ün Doğuşu
- primavera
- Venüs ve Mars
- Pallas Athena ile Centaur
- Şamdanlı Madonna
- çarmıha germe
- İsa’nın doğumu
Kanuni’nin portresini yaptı: Tiziano Vecellio
Titian olarak da bilinen İtalyan Ressam Tiziano Vecellio, 1490 – 1576 yılları arasında yaşamıştır. Henüz genç yaşta Gentile ve Giovanni Bellini kardeşlerin çırağı olan sanatçının ilk eserlerinde ustalarının izlerini görmek mümkün. Fondaco dei Tedeschi’nin cephe fotoğraflarını ve Scuola del Carmine’nin fresklerini yapması yanında bizim için değeri Kanuni Sultan Süleyman’ın portresini çizen ressam olmasıdır.
En ünlü eserlerinden bazıları şunlardır:
- Kolu Kapitoneli Bir Adam
- Hasta Adam
- Venüs Anadyomene
- siyah elbiseli genç kadın
- Aldobrandini Madonna’sı
- Papa Paul III ve Torunları
- Tarquin ve Lucretia
Gerçekçi heykeller: Donatello
Tam adıyla Donato di Niccolò di Betto Bardi, 1386-1466 yılları arasında yaşamıştır. İtalyan Rönesansının öncüsüydü. Floransalı heykeltıraş Donatello, eserlerinde giysi dökümleri ve düz rölyefler kullanmıştır. Peygamber ve aziz heykelleriyle dikkat çeken Donatello, eserlerinde zühd ve maneviyat temalarını yansıtır.
En ünlü eserlerinden bazıları şunlardır:
- Aziz John
- Ejderhayı Öldüren Aziz Georgius
- Herod’un Bayramı
- Habakuk
- Davut
- Aziz Maria-Magdalena
Eski baskı tekniğinin ustalarından: Albrecht Dürer
1471 – 1528 yılları arasında yaşamış olan Albrecht Dürer, Alman ressam, matematikçi ve matbaacıdır. Geç gotik dönemin izlerini taşıyan Flaman sanatı uygulamasıyla dikkat çeken ressam, Eski baskı tekniğinin en değerli adıdır. Bunların yanı sıra birçok yağlı boya ve sulu boya esere imza atan Albrecht Dürer, Avrupa’yı dolaşarak dönemini en iyi yansıtan isimlerden biri olmuştur.
En ünlü eserlerinden bazıları şunlardır:
- Genç Bir Adamın Portresi
- Mary’nin Hayatı
- Üç Kralın Sunağı
- Magi hükümdarlarının hayranlığı
- Gül Çelenkleri Festivali
- Onbinlerce Şehitlik
- Kutsal Üçleme hayranlığı
- Çalışma Odasında Aziz Hieronymus
- Şövalye, Ölüm ve Şeytan
Kısa ömrüne çok eser sığdırdı: Raffaello Sanzio
Tam adı Raffaello Sanzio da Urbino olan Raffaello Sanzio, kısaca Rafael olarak bilinir. 1483 – 1520 yılları arasında yaşamış İtalyan ressam ve mimar Rafael, Platon’un insan hakkındaki düşüncelerini eserlerine görsel olarak yansıtır.37 yaşında genç yaşta ölmesine rağmen o kadar üretken bir isim oldu ki Rönesans tarihine adını altın harflerle yazdırmayı başardı.
En ünlü eserlerinden bazıları şunlardır:
- Atina Okulu
- Parnassos Dağı’ndaki Homer
- Francesco Maria della Rovere
- Sistine Madonne
- La Belle Jandinière
- Sandalye Madonna
- mezar taşı
- Kutsal Bakire’nin Evliliği
Borç içinde ölen soyluların gözdesi: Hieronymus Bosch
1450 – 1516 yılları arasında yaşamış olan Hollandalı ressam Hieronymus Bosch, Kuzey Rönesansının en değerli figürlerinden biri olarak kabul edilir. Döneminin en ünlü ressamlarından biriydi ve eserleri genellikle hükümdarların ve soyluların gözdesiydi. Ancak borç içinde öldüğü küçük detaylar dışında hakkında en az bilgi sahibi olduğumuz Rönesans dönemi sanatçılarından biridir.
En ünlü eserlerinden bazıları şunlardır:
- Oburluk ve Şehvet Alegorisi
- Dünyevi Zevkler Bahçesi
- Yürüyen Çerçeveli İsa Çocuk
- Ecce Homo
- Kana’da Evlilik Bayramı
- Kutsanmışların Yükselişi
- İsa Haçı Taşıyor
- St. Vahşi Doğada Vaftizci Yahya
En görkemli eserlerin ressamı: Michelangelo
Tam adı Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni olan Michelangelo, 1475-1564 yılları arasında yaşamış İtalyan ressam, heykeltıraş, mimar ve şairdir. Rönesans dönemi ve hatta sanat dünyası Tüm zamanların en değerli isimlerinden biri olan Michelangelo,Bugün bile Hristiyan dünyasının en görkemli eseri sayılan Sistine Şapeli’nin duvarlarında fotoğraflar yaptı.
En ünlü eserlerinden bazıları şunlardır:
- Davut heykeli
- Madonna Merdivenleri
- çarmıha germe
- Medici’nin Madonna’sı
- ölmekte olan köle
- Aziz Antonio’nun Eziyeti
- Cenaze töreni
- Manchesterlı Madonna
Rönesans’ın temellerini atan: Giotto di Bondone
Kısaca Giotto olarak da bilinen İtalyan ressam ve mimar Giotto di Bondone, 1267-1337 yılları arasında yaşamıştır. Yaşadığı dönem Rönesans olmasa da Rönesans dönemi sanatçılarının fikirlerinin babası Adı tarihe altın harflerle yazılmıştır. En ünlü eseri, Assisi kilisesinin duvarlarına 28 sahne olarak yaptığı Aziz Francis’in hayatını anlatan fresklerdir.
En ünlü eserlerinden bazıları şunlardır:
- Altın Kapı’da Buluşma
- Büyücülerin hayranlıkları
- Mısır’a kaçış
- Judas Iscariot’un Opme’si
- Ognissanti Madonna
- Çarmıha Gerilme Mucizesi
- Basit Bir Kişiye Saygı
Gerçek bir dahi: Leonardo da Vinci
Tam adı Leonardo di ser Piero da Vinc olan Leonardo da Vinci, sanatın ve bilimin her alanıyla ilgilendiği için 1452 – 1519 yılları arasında yaşamış İtalyan bir ressam ve bilim adamıdır demek en doğrusu olacaktır. Hayatı boyunca yaptığı işler, yaptığı icatlar ve yaptığı resimler sayesinde.Hem gelmiş geçmiş en büyük sanatçılardan biri hem de gelmiş geçmiş en büyük dahilerden biri olarak kabul edilir.
En ünlü eserlerinden bazıları şunlardır:
- Mona Lisa
- Vitruvius Adamı
- son akşam yemeği
- baküs
- Kakımlı Leydi
- Büyücü İbadeti
- iffet
- Meryem, Çocuk İsa ve St.
Dünya sanat ve bilim tarihinin altın çağı Rönesans dönemi sanatçılarını ve en ünlü eserlerinden bazılarını listeledik. Tabii bu liste çok daha uzayabilirdi. Listemizde olması gerektiğini düşündüğünüz Rönesans dönemi sanatçılarını yorumlarda paylaşabilirsiniz.